Proces kupoprodaje

 

Proces kupoprodaje

Većina ljudi se susreće prvi put sa procesom kupoprodaje nekretnine i nije upoznata sa procedurom koja ih očekuje. Ono što ovaj proces u našoj režiji razlikuje od drugih je činjenica da je svaki korak unaprijed detaljno isplaniran a sve u cilju da kupoprodaju učinimo za Vas što sigurnijom i ugodnijom. Ellba Nekretnine tim Vas vodi kroz kompletan proces tržišne procjene, savjetovanja i kupoprodaje nekretnina.


Procjena nekretnine

Procjena nekretnine je od izuzetnog značaja kako bismo potencijalnim kupcima mogli dati provjerene i pouzdane informacije, ali i da bismo pravim pozicioniranjem mogli biti konkurentni na tržištu. Nakon dogovorenog sastanka, dolazimo na Vašu adresu i procjenjujemo nekretninu. Naši procjenitelji detaljno poznaju tržište nekretnina i pratimo cijene kroz dugi niz godina. Ellba Nekretnine tim posjeduje certificirane tržišne procjenitelje koji vrše procjenu nekretnine po međunarodno priznatim standardima IVS (International Valuation Standards).


Provjera vlasništva

Izuzetno je bitno da pripremite ZK izvadak kako bi naši agenti mogli pogledati kakvo je pravno stanje nekretnine. Kvadratura nekretnine, te poznavanje činjenice o teretima ili vlasničkim odnosima uveliko će nam pomoći pri kreiranju strategije prodaje.


Fotografisanje nekretnine

Nakon procjene i uvida u legalni status nekretnine, fotografiramo Vašu nekretninu kako bismo istu mogli vjerodostojno predstaviti. Kvalitetno predstavljanje nekretnine je prvi preduslov za realizaciju prodaje.


Oglašavanje nekretnine

Sa prikupljenim relevantnim podacima naši agenti će napraviti opis Vaše nekretnine, te će istu zajedno sa napravljenim fotografijama oglasiti na: našoj web stranici, društvenim mrežama, vodećim web portalima za nekretnine, plus plaćene izdvojene oglase. Također, Vašu nekretninu šaljemo svim potencijalnim kupcima iz naše baze za koje znamo da traže nekretninu sličnih karakteristika. Ellba Nekretnine posjeduju široku bazu podataka potencijalnih kupaca iz zemlje i inostranstva koja se svakodnevno ažurira. Osim u BiH, imamo saradnike u više zemalja, koji su spremni da prime pozive klijenata u inostranstvu.


Kontakt i pokazivanje nekretnine potencijalnim kupcima

Oglašena nekretnina je na tržištu i imamo zajednički cilj da pronađemo kupca koji će prepoznati vrijednost Vaše nekretnine. Naši agenti su na raspolaganju da kupcu daju sve potrebne informacije, pokažu nekretninu i predstave je u najboljem svjetlu. Naši kupci postaju ambasadori Vaše nekretnine i sigurno će opravdati Vaše povjerenje.


Pregovori s potencijalnim kupcima

Pregovaranje s kupcem je možda najbitniji dio procesa kupoprodaje. U interesu nam je da dobijemo realnu tržišnu cijenu, te da proces kupoprodaje bude zadovoljstvo i za kupca i za prodavca. Kako je ovo momenat uzbuđenja i nestrpljenja za obje strane, jako je bitno pregovaranje prepustiti agentu. Razlog zašto u 90% slučajeva kada kupac i prodavac pregovaraju direktno bez posrednika, kupoprodaja ne bude realizirana je upravo nedostatak profesionalnog posrednika. Ovdje do izražaja dolazi naše dugogodišnje iskustvo i pregovaračke vještine dobro obučenih agenata iz Ellba Nekretnina pomoću kojih ćemo učiniti da se proces kupoprodaje završi uz zadovoljstvo i bez glavobolje.


Priprema dokumentacije za kupoprodajni ugovor

Nakon dogovorene cijene, potrebno je pripremiti dokumente za potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Naši agenti će Vam pomoći sa savjetima i uvijek ih možete pozvati da provjerite ako Vam nešto nije jasno. Praksa je takva da prodavac prikuplja dokumentaciju za nekretninu koju prodaje. Prikupljenu dokumentaciju dostavljamo notaru kojeg je kupac odabrao. Praksa je da kupac bira notara, jer isti plaća notarske troškove. Također, kupac i prodavac se izuzetno mogu dogovoriti i drugačije.


PRODANO!

Nakon kupoprodaje mi u Ellba Nekretninama uvijek stojimo na usluzi svim našim klijentima za besplatne savjete vezane za nekretnine.

error: Onemogućeno preuzimanje sadržaja!