Savjeti za kupce nekretnina


Kupoprodaja stana ili kuće za većinu nas predstavlja jedan od najvećih ekonomskih poduhvata u životu.


Kada koristite agenciju Ellba Nekretnine kao posrednika, možete biti sigurni da će se cijeli proces odvijati po zakonom propisanim pravilima sto daje punu sigurnost kupcu. Ovdje ćemo predstaviti nekoliko najvažnijih savjeta za kupca kako bi proces kupoprodaje nekretnine bio što sigurniji:


Prvi savjet je siguran izbor posrednika.

·         Angažmanom fizičkih lica kao posrednika je protuzakonito i kupcu ne daje nikakvu sigurnost zbog toga jer fizička lica ne snose nikakvu odgovornost u slučaju da kupac bude prevaren.

·         Pravna lica (agencije). Kako izabrati profesionalnu agenciju? Stručnost uposlenika agencije, veličina agencije, kvalitetna prezentacije nekretnina, broj nekretnina u ponudi, reference... su samo neki od faktora za korektan odabir posrednika.


Kako bi se osigurali da posrednik ima zakonsko pravo da posreduje nekretninu imate puno pravo da zatražite na uvid ugovor između agencije i vlasnika, prije nego što započnete saradnju sa agencijom. Profesionalne agencije pri preuzimanju nekretnine vrše procjenu tržišne vrijednosti nekretnine, kako ne bi nudili nekretninu po nerealnoj cijeni, te provjere vlasništvo nekretnine, kako bi kupcu ponudili nekretninu koju je sigurno poslovati.


Drugi savjet je vezan za direktnu kupovinu od vlasnika.

Mane direktne kupovine su:

·         početna cijena je vlasnikova cijena a ne tržišna cijena

·         pregovarate direktno sa vlasnikom koji je često emotivno vezan za nekretninu

·         cijeli proces je dugotrajan, nesiguran i često neugodan

·         gubite sve prednosti koje Vam nudi profesionalna agencija: polaznu cijena koja je bazirana na tržišnoj procjeni vrijednosti nekretnine, provjerenu vlasničku dokumentaciju, prezentaciju nekretnine prije posjete nekretnini, organizacija i kontrola kupoprodaje, pomoć pri izboru finansiranja i osiguranja nekretnine.


Treći savjet se direktno odnosi na BH građane u inostranstvu, koji ne posjeduju ličnu kartu ili BH pasoš. U tom slučaju je potrebno da se obratite matičnom uredu u općini u kojoj ste rođeni kako bi dobili ispis rodnog lista i potvrdu o državljanstvu. Nakon toga slijedi podnošenje zahtjeva u lokalnom uredu CIPS-a za izdavanje lične karte. To možete uraditi u općini u kojoj ste rođeni ili u općini u kojoj želite kupiti nekretninu. Kada predate zahtjev za ličnu kartu dobit ćete privremeni dokument; ispis na A4 formatu sa svim potrebnim podacima, brojem lične karte i Vašom slikom. Sa tim dokumentom možete kupiti nekretninu u Bosni i Hercegovini, tako da ne morate čekati na ličnu kartu (što može trajati cca.20 dana). Čitava procedura do dobivanja privremenog dokumenta na A4 formatu ne bi trebala da traje više od par dana.


Kada se registrujete u našoj bazi kupaca biti ćete uvijek među prvima koji saznaju za sve nove za Vas interesantne nekretnine u našoj ponudi. Više informacija vezano za proces kupoprodaje možete naći u sekciji: Proces kupoprodaje. Kao potencijalni kupac uvijek ste dobrodošli da nam se obratite za stručnu pomoć kontaktirajući naše agente u Tuzli ili naše saradnike na 4 različite lokacije u inostranstvu! Za lokalne telefonske brojeve posjetite dio "INFO".


error: Onemogućeno preuzimanje sadržaja!